Eksplicitna životna meditacija koja potiče na samorefleksiju

Rotting in the Sun, red. Sebastián Silva, SAD, Mexico, 2023.

  • Rotting in the Sun zanimljivo je nezavisno kinematografsko iskustvo koje zadire u ljudsku psihu, istražujući zamršenu mrežu emocija, međuljudskih odnosa, samorefleksije, osjećaja alijenacije, psiholoških poremećaja, konzumacije opijata i težih narkotika, klasnih raslojenosti, sveprisutne teme migranata i vrlo realnog prikaza suvremenog gay-lifestylea, u čemu redateljska vještina smislenog vođenja narativa, povremeno rascjepkanog analepsama, uspijeva u konačnici zainteresirati gledatelja, potaknuti na introspekciju, te ga uvlači u svijet čvrsto afirmirane socijalne ispraznosti današnjice.

    Smješten u Mexico City, film bilježi upečatljivu ljepotu propadajućeg primorskog grada, a svaki kadar kao da priča priču za sebe, oslikavajući živopisnu sliku mjesta uhvaćenog u nemilosrdni zagrljaj entropije. Glavni protagonist Sebastian Silva je umjetnik i redatelj u usponu, bez umjetničke ili životne inspiracije, depresivan i ovisan o ketaminu, Grinderu i svojoj spremačici Vero. Njegovu konstantnu kontemplaciju samoubojstva prekida incident na nudističkoj plaži na kojem upoznaje iritantno-energičnog i vrlo živopisnog influencera Jordana, koji ga nagovori na suradnju na zajedničkom filmskom projektu. Potencijalna suradnja potaknut će niz događaja, uvesti više prolaznih likova i odnosa, izrazito eksplicitno prikazanih orgija, konzumiranja raznih narkotika, što će eskalirati abruptivno i gotovo katarzično za likove, a i gledatelje. Upravo ta ekstatična eskalacija događa se relativno rano u filmu, nakon koje film dobiva novi, smireniji, refleksivan ton. Nelinearan narativ filma, korištenje analepsi i sagledavanje istih situacija iz perspektiva različitih, dobro razvijenih likova je redateljski uspjelo i djeluje poticajno na gledatelja da aktivno sudjeluje u procesu pripovijedanja.

    Film nudi i jedinstven i pronicljiv pogled na LGBTQ+ zajednicu i njihova iskustva. Portretira gay likove s dubinom i autentičnošću koji često nedostaju u mainstream ostvarenjima. Jedna od središnjih istraženih tema je raskrižje LGBTQ+ identiteta sa širim temama nostalgije i promjene. Film također predstavlja queer zajednicu kao sastavni dio šireg narativa, neprimjetno isprepletenog s pričama i iskustvima drugih likova, prikazuje autentičnu dinamiku ljubavi, seksa, prijateljstva, obiteljskih i ostalih odnosa.

    Rotting in the Sun uspjelo je ostvarenje koje ipak nije film za popularni kino-repertoar. Njegova gotovo dokumentaristička seksualna eksplicitnost i zadiranje u mračnije kutove ljudskog stanja odbit će širu publiku, ali realistično prikazani višedimenzionalni likovi i njihove priče, koje stvaraju zanimljivu tapiseriju ljudskog postojanja i potiču na introspekciju, svakako će pronaći svoju publiku.

    © Željko Anzulović, FILMOVI.hr, 13. listopada 2023.

Piše:

Željko
Anzulović

kritike i eseji