Zabavan i dinamičan povratak u poznati univerzum

Star Trek: Strange New Worlds, SAD, 2022

 • United Federation of Planets nešto je poput galaktičkoga NATO-a: glumi svjetskoga policajca dok štiti planete koji su se obvezali biti članovima pakta, a pritom SAD vodi glavnu riječ. Cilj je širenje utjecaja, pa u tu svrhu vrbuje nove planete i civilizacije, ali samo one koje su na odgovarajućem stupnju tehnološkog i znanstvenog razvoja. Zvjezdane staze serija su koja je od samih početaka ocrtavala američke ekspanzionističke fetiše te ne čudi što je nastala u vrijeme kada su hladnoratovske tenzije bile na vrhuncu, kao i nadmetanje u razvoju svemirskoga programa između SAD-a i SSSR-a. Unatoč tome što su neosporno bile odraz ideologija svoga vremena te su trajno, dakle bez obzira na nebrojene filmske i serijalne izdanke koji čine fikcionalni Star Trek Universe te su nastajali kroz različita desetljeća, zadržale viziju Amerike kao svjetskoga dobročinitelja koji štiti mir, razvoj i napredak te donosi blagostanje i prosvjetljenje onima koji se žele podložiti njezinu utjecaju. Serija je istodobno za svoje vrijeme imala i određene progresivne društvene ideje zamaskirane u ruho svemirske opere, poput problematiziranja rasnih ili etničkih odnosa, a Start Strek: Voyager autora Ricka Bermana, Michaela Pillera i Jeri Taylor (sedam sezona, 1995-2011) ostao je upamćen prema izrazitoj rodnoj diverzivnosti te prvoj ženskoj glavnoj ulozi (Kate Mulgrew kao kapetanica Kathryn Janeway).

  Strange New Worlds u dobroj mjeri zadržava taj društveni impuls Zvjezdanih staza dok ostaje vjeran ideji Federacije kao dobroga svemirskoga policajca. Posrijedi je spin off serije Star Trek: Discovery koja se s uspjehom prikazivala tijekom četiriju sezona (2017-2022), a radnja joj je bila smještena u doba prije radnje originalne serije koju je osmislio Gene Roddenberry. Strange New Worlds, očekivano, zadržava isto vrijeme radnje, a zadaća svemirskoga broda Enterprise pod zapovjedništvom Christophera Pikea (Anson Mount) istraživanje je novih, nemapiranih prostranstava naše galaksije. Pritom serija uzima brojne likove originalne serije, predstavlja njihove mlađe inačice poput Spocka (Ethan Peck) i Uhure (Celia Rose Gooding), nastoji produbiti njihove pozadinske priče te ujedno referira na brojna znakovita mjesta iz povijesti Zvjezdanih staza.

  Za razliku od Star Trek: Picard (2 sezone, 2020-2022) i spomenutoga Discoveryja, Strange New Worlds vraća se formatu koji je karakterističan za seriju. Naime, producenti i autori su s Picardom i Discoveryjem odlučili malo eksperimentirati pa su odabrali serijalni format u kojem cjelinu čini sezona čijoj zaokruženosti progresivno doprinosi svaka naredna epizoda koja se ne može gledati samostalno. Razlog tome treba tražiti u konceptu „kvalitetne televizije“ tijekom kojega je ovaj format dobio primat jer omogućuje složeniji razvoj fabule i likova za razliku od epizodnoga formata, u kojem svaka epizoda priča vlastitu zaokruženu priču pa se one mogu preskakati i gledati redoslijedom koji je drugačiji od naznačenoga. U naše doba takav je format postao podcijenjen jer se smatra da vrijeme od četrdeset i pet do šezdeset minuta nije dovoljno da se priča i likovi podrobnije razviju te je teže izbjeći zamku šablonizma. Čini se da su autori Strange New Worlds Akiva Goldsman, Alex Kurtzman i Jenny Lumet shvatili da je epizodni format ipak bliži duhu i tradiciji Zvjezdanih staza pa su mu se odlučili vratiti, što u konačnici predstavlja dobru odluku. Serija je time dobila na dinamizmu i raznovrsnosti dok istovremeno nastoji ponuditi kompleksniji zahvat u likove, ostajući vjerna svojoj blago tendencioznoj funkciji moralne pouke ili određene vrste spoznaje kojom svaka epizoda završava.

  Strange New Words poigrava se gledateljevom maštom tako što je golica zapravo klasičnom potkom o ljudskom istraživačkom duhu, fascinacijom onim što je onkraj poznatoga i granice te mogućnošću upoznavanja novih kultura, na čemu cijeli koncept Zvjezdanih staza počiva pa ostvarenje kroči utabanim stazama. Na navedeno već upućuje naslov koji se izravno referira na neobične nove svjetove koji čekaju da ih se otkrije, a neki su u seriji gostoljubivi, drugi su pusti, treći su nepristupačni i negostoljubivi, četvrti su opasni i tako dalje. Autori su pritom odlučili podrobnije razraditi likove i njihove pozadine pa serija, unatoč epizodičnosti, dobrim dijelom počiva na fabularnim lukovima pomoću kojih se priče likova prenose iz epizode u epizodu te se analitički otkrivaju dijelovi njihove prošlosti ili budućnosti koji su bitni za motivaciju protagonista u narativnoj sadašnjosti. Također je svaka epizoda posvećena jednom liku te njegovu glavnom problemu ili nedoumici, što gledatelju omogućuje da se detaljnije upozna s užim krugom posade Enterprisea, na kojem vladaju prisniji i ravnopravniji odnosi nego što smo inače imali prilike vidjeti, što je rezultat osobita pristupa kapetana Pikea.

  Recimo da je serija produkcijski na visokoj razini, iako su povremeno specijalni efekti mogli biti bolji, vrlo dobro je izbalansirana te su pojedine epizode promišljeno postavljene u odnos naspram cjeline. Zadržavaju pristup koji je inače poznat iz povijesti serije, u kojem se postavlja konflikt s određenom izvanzemaljskom vrstom, a tijekom nastojanja za njegovim razrješenjem dolazi do ispreplitanja dramskih i akcijsko-pustolovnih segmenata. Kao što je to slučaj s epizodnim formatom, zbog relativne zaokruženosti priče pojedine epizode, često se javljaju razlike u njihovoj kvaliteti, a na to nije ostao imun niti Strange New Worlds. Primjerice, osmi nastavak The Elysian Kingdom, koji se poigrava konceptom Boltzmanova mozga te protagonisti bivaju zatočeni u fantaziji jednoga od sporednih likova, odveć je kičast i monoton. Deveta epizoda naslovljena All Those Who Wander, u kojem posada Enterprisa završava na ledenom planetu gdje je havariju doživio Flotin brod Peregrine, dinamična je posveta nekima od kultnih znanstveno-fantastičnih, akcijskih i horor ostvarenja osamdesetih godina prošloga stoljeća poput Carpenterova Stvora (1982), Cameronova Aliens (1986) te McTiernanova Predatora (1987).

  Strange New Worlds možda ne donosi ništa iznenađujuće novo, no na zabavan i dinamičan način nas vraća u Star Trek univerzum.

  © Dejan Durić, FILMOVI.hr, 30. kolovoza 2022.

Piše:

Dejan
Durić

kritike i eseji