Pokretačka sila na putu do teniskog uspjeha

Kralj Richard, red. Reinaldo Marcus Green, SAD, 2021. • Biografska sportska drama Kralj Richard redatelja Reinalda Marcusa Greena po scenariju debitanata Zacha Baylina u središnjicu smješta Richarda Williamsa (Will Smith), oca dviju izvanrednih tenisačica – Venus (Saniyya Sidney) i Serene (Demi Singleton) Williams, njegovu ustrajnost da od djevojčica iz velegradskog predgrađa napravi teniske zvijezde. Williams je dapače još prije njihova rođenja osmislio opsežan plan njihova sportskog uspona, a u filmu pratimo razdoblje prve polovice 1990-ih, kada su bile djevojčice na početcima adolescencije. Kako su i otac i majka Oracene (Aunjanue Ellis) bili izrazita potpora, ali su se i razilazili u stavovima, jasno je da je njihov odnos složen, a ne treba zaboraviti da nisu zanemarivali ni još tri sestre – smatrajući da su im potrebni i ispravan odgoj i obrazovanje da se izvuku iz marginalnog okružja.

  Ako se pak prisjetimo da je četvrt Compton u Los Angelesu u tom razdoblju bila opasno mjesto, često puno nasilja, a ni rasizam nije bio stran čak ni predstavnicima zakona, ne čudi da Richarda često pretuku mladi Afroamerikanci, a njegova želja da kćerima besplatno nađe trenera nailazi na otpor. Iako prvotno treniraju na kvartovskom terenu, Paul Cohen (Tony Goldwyn), trener teniskog velikana Petea Samprasa, pristane trenirati Venus pa se Serena nađe u sjeni.

  Streloviti uspon mlade tenisačice dakako nije bez prepreka, a ni prelazak kod glasovitog trenera Ricka Maccija (JonBernthal) ne znači uspjeh, jer upravo otac želi da više ne nastupa na juniorskim turnirima dok ne postane profesionalnom tenisačicom. Očev je otpor zasnovan i na vlastitoj nesigurnosti, traumama zbog tegobnoga odrastanja, pa on u raspletu nakon protivljenja trenera, kćeri i supruge ipak dopusti sudjelovanje u prestižnome turniru, turniru kojim se Venus proslavila i započela dugogodišnju briljantnu karijeru. Šteta je pritom što Serena nakon Cohenova početka treniranja s Venus izlazi iz fokusa, povremeno se vraća u njega, ali ipak ostaje zanemarena premda je njen značaj u tenisu sasvim ravnopravan Venus, a po mnogima i veći. No ni ostale sestre nemaju zapravo većega dramaturškoga značaja u filmu, premda se često pojavljuju, a i karakterizacija im je uglavnom površna.

  Čini se da autore više zanima kontekst položaja Afroamerikanaca u američkom društvu, prevlasti bijelaca u tenisu kao i rasne suprotnosti, a jasan naglasak na osobnosti Richarda Williamsa, kompleksnosti njegova habitusa, suprotnosti ustrajnosti i slabosti, skromnosti i samopromocije omogućio je Willu Smithu, koji je i producentom filma, da ostvari jednu od najboljih uloga karijere. Iznijansiranost njegova tumačenja je sjajna, raspon širok, a čini se da je sposoban utjeloviti sve nijanse lika i osobe Richarda Williamsa. Sjajna je i Ellisova, a upravo su odnosi muža i žene među ponajboljim dijelovima Kralja Richarda. Ako pak i glumu Goldwyna i Bernthala označimo uspješnom, osvježenje su svakako mlade Sidney i Singleton; raskošnoga glumačkoga potencijala i bez trenutka preglumljivanja, izvanredno su likove mladih tenisačica približile gledateljima.

  Evociranju razdoblja od prije tri desetljeća pomaže svakako snimateljski rad Roberta Elswita, ali i učinak produkcijskoga dizajna te svakako i glazba Krisa Bowersa, uz izvrstan soundtrack. Reinaldo Marcus Green se u svom trećem igranom filmu pokazao uspješnim redateljem. Nije dvojben njegov učinkovit rad s glumcima, kao ni pregledni redateljski postupci. Njegovo je poznavanje jezika filma zavidno, uspješno kontrapunktira dramske trenutke i bliže planove sa sportskim trenucima i dinamikom teniskih susreta, od kojih je upravo onaj Venus i španjolske tenisačice Arantxe Sánchez Vicario (Marcela Zacarias) – tada prve igračice svijeta, nepobitan vrhunac filma. Sasvim u skladu sa suvremenim stremljenjima biografskoga filma, u odjavnoj špici rabe se originalni arhivski materijali, pa se potvrđuje i kolika je sličnost Richarda Williamsa i njegovih dviju kćeri s glumcima što su ih uspješno tumačili.

  Na kraju se možemo upitati – je li Kralj Richard uspješan film? Potpisniku se ovih redova čini da je barem vrlo dobar. Iako su i same Venus i Serena Williams, kao i njihova Sestra Isha Price među producentima filma, većinom izmiče hagiografskom tumačenju prijelomnih likova, a ako možemo zamijetiti da je mjestimice predug, ne bi mu škodila ni bolja karakterizacija Serene Williams i njenih sestara. I ostaje nam tek vidjeti hoće li Will Smith napokon biti ovjenčan za Oscara u kategoriji glavne muške uloge.

  © Tomislav Čegir, FILMOVI.hr, 10. prosinca 2021.

Piše:

Tomislav
Čegir

kritike i eseji