Dinamičan i intrigantan triler

Margaret Atwood, Svjedočanstva, Lumen, Zagreb, 2020.

 • Funkcionalne fraze i narodne izreke slikovitošću tjeraju na zamišljanje i razmišljanje. Čim netko spomene frazu pranje mozga, zamišljamo efikasnu perilicu i mozak u njoj, a pomišljamo i na plansko programiranje, sustavno manipuliranje ljudima za svrhe društvene kontrole.

  O pranju mozga govorilo se u romanu Sluškinjina priča (Lumen, 2017.) Margaret Atwood, prvotno objavljenom 1985. godine, a nudi distopijsku priču o novoosnovnoj državi Gilead u kojoj glavnu riječ imaju muškarci, dok su plodne žene većinom podređene i moraju služiti kao Sluškinje u obiteljima moćnih Zapovjednika. Roman je završio otvorenim krajem i na brojna pitanja Atwood nije dala odgovor.

  Roman Sluškinjina priča nanovo je aktualiziran zbog televizijske serije koja je, barem u prvoj sezoni, poprilično pratila radnju romana. U drugoj i trećoj sezoni scenaristi su nastavili radnju romana, ponudili širu sliku o Gileadu i buntovnoj Sluškinji koja ne odustaje od namjere da pronađe svoje dijete i napusti Gilead. Posebno je zanimljiv lik nemilosrdne Tetke Lydije koja zdušno živi za Gilead. Čime se Tetka Lydia bavila prije nego je postala jedna od Utemeljiteca Gileada podrobnije se objašnjava u trećoj sezoni (točnije, u epizodi Unfit).

  Televizijska serija nije u svemu pratila književni predložak, nego su u seriju ubačeni brojni novi likovi. Scenaristi su postupno gradili mračnu priču o društvu u kojemu su žene podijeljene u nekoliko kategorija (Supruge, Tetke, Sluškinje, Marthe…), a jedino Tetke smiju čitati i pisati. Upravo su Tetke u velikoj mjeri zaslužne za pravila koja vladaju u Gileadu, ali sve zasluge idu Zapovjednicima.

  Nakon trideset i pet godina, Margaret Atwood objavila je nastavak romana. Svjedočanstva su koncipirana kao roman s tri naratorice. Jedna je naratorica Tetka Lydia koju zdravlje ne služi najbolje. Često boravi u prostoru knjižnice i potajno tintom piše svoju priču o Gileadu i kako je postala dio sistema, ali detaljno spominje i što je radila prije uspostave Gileada. Njezino svjedočanstvo otkriva brojne detalje o Tetkama i ustroju Gileada, objašnjava ključnu ulogu koju su Tetke odigrale, čemu su bile podvrgnute i kako je tekao mučan proces prilagodbe. Nemilosrdna Tetka Lydia već je u Sluškinjinoj priči bila veoma intrigantna lik, a sada joj je Atwoodova podarila još više prostora, učinila ju još zanimljivijom i kroz nju progovorila o puritanstvu Gileada što je sazdano od gnjusnih ceremonija i krije najgadnije prljavštine.

  Druga je naratorica djevojka Agnes Jemima koja odrasta kao dijete moćnog Zapovjednika Kylea u Gileadu. Pratimo njezino sazrijevanje, kako otkriva prirodu Gileada i svoje korijene. Agnes sazna da joj Zapovjednik Kyle i njegova supruga (koja uskoro umre) nisu biološki roditelji. Kyle se oženi udovicom Paulom (u Gileadu razvod nije dopušten) koju Agnes ne trpi, a još joj veće muke zadaje dogovoreni brak kojemu se nimalo ne veseli. Unatoč mladosti i upravo zbog mladosti, djevojke u Gileadu rano stupaju u brak. Premda se drži do moralnog poretka, u Gileadu je vrlo važno koje se mjesto zauzelo u društvenoj ljestvici. Nigdje ne nedostaje intriga, spletki i zakulisnih igara – kako među Tetkama, tako ni među Suprugama i ostalim stanovnicima.

  Treća naratorica je Daisy, djevojka koja odrasta daleko od Gileada, na sigurnom, u Kanadi. Tamo su žene slobodne i nisu podčinjene, uče o karakteristikama Gileada u školi. Gilead i Kanada neprijateljske su zemlja, nemaju istu politiku. Daisy ima relativno miran i normalan život, no čitava svakodnevica bude narušena nakon što joj roditelji stradaju, za što su zaslužni pripadnici Gileada. I Daisy će tada postupno uvidjeti da je zapravo živjela u laži, saznat će tko su bili njezini roditelji. Naravno, njezin će život uskoro biti usko povezan sa životom Tetke Lydije i Agnes. Pitate se što se dogodilo s prkosnom Sluškinjom iz romana Sluškinjina priča? Bez brige, autorica ju nije zaboravila, radnja u Svjedočanstvima smještena je nešto kasnije. I u tom se romanu javlja Mayday, grupa koju podupire kanadska vlada, a u Gileadu je na lošem glasu kao teroristička organizacija (jer se ne slaže s njezinim vjerovanjima i postupcima).  Onaj tko je čitao bilo koji roman Margaret Atwood, dobro zna da su njezina djela izrazito dinamična i napeta, pričom lako uspije zadržati pažnju čitatelja i nema mjesta za pauze. Ako običavate čitati nekoliko knjiga naizmjenično, ovaj ćete običaj zasigurno prekinuti jer radnja vas vuče na čitanje, zanima vas što će se dogoditi i kako će se svjedočanstva triju različitih žena ispreplesti.

  Poput Sluškinjine priče, roman Svjedočanstva primjer je intrigantnog trilera u kojem se ljudi planski unutar Gileada međusobno potkopavanju, izloženi sumnjama i doušnicima koji bez prestanka pletu ubilačke mreže. Ponovno je Margaret Atwood napravila odličan posao, još je dublje predočila bolestan sistem u kojemu se može preživjeti ako se slijepo poštuju zadana pravila, a bazira se na uniformiranosti, prisilnom autoritetu i represivnosti.

  © Miroslav Cmuk, FILMOVI.hr, 12. lipnja 2020.

Piše:

Miroslav
Cmuk