Vrlo aktualna priča

Gamer Girl, red. Irena Jukić Pranjić

 • Slikovnice, stripovi, knjige, glazba i filmovi za dječji uzrast ponekad su na glasu kao manje vrijedna djela. Onaj tko se barem jednom okušao u stvaranju umjetničkih djela za djecu, zna kako je komplicirano stvarati za djecu i mlade jer djeca i mladi zahtjevna su publika i veoma su kritični. Kažu iskreno ono što misle, ne uljepšavaju svoje mišljenje poput odraslih niti su zlobni, ne skrivaju se iza pseudonima dok iznose svoj sud te objašnjavaju po čemu je neka priča odlična, osrednja ili loša.

  Irena Jukić Pranjić, profesorica likovne kulture, radi s djecom pa poznaje tu populaciju, jasno joj je kako funkcioniraju nove generacije. Obraća se djeci i mladima i kada nije u razredu tako što stvara stripove za te dobne skupine. Usto je poznata i kao promotorica stripova, nastoji da strip bude u većoj mjeri dostupan na popisu lektirnih djela, a bavi se i animiranim filmovima.

  Kratkometražni animirani film Gamer Girl (2016.) Irene Jukić Pranjić nije prigodan za dječji uzrast. Kompleksan sadržaj filma iziskuje ozbiljno gledateljstvo koje je svjesno nesuglasica što se pojavljuju u međuljudskim odnosima. Naime, Gamer Girl predočava priču o ženi koja je ozakonila svoju vezu i sretna je zbog toga. Na početku braka dobro se slaže s partnerom i sve bude relativno dobro dok ne zatrudni, nakon čega se stvari počinju pogoršavati i komplicirati. Svakodnevne obaveze teže ispunjava u trudnoći, a još joj je teže nakon poroda. Ženi nije lako uskladiti privatne i poslovne dužnosti, poslodavac nema uvijek razumijevanja za nju. A još joj bude teže kada dođe drugo dijete jer, popis obaveza dodatno se povećava. Žena je ta koja se stalno brine o djeci, nahrani mačku, očisti kuću, obavi kupnju, ide na posao, pokupi djecu iz vrtića…  Čovjek bi se zapitao gdje je muž u cijeloj ovoj priči. Ispočetka zajedno obavljaju kupnju, zajedno provode slobodno vrijeme i vlada idila. Suprug je sretan kada sazna da je supruga u drugom stanju. Pokazuje osjećaje prema njoj i nakon što se dijete rodi, ali ne preuzima na sebe dužnost, nego je sve na njoj. Suprug nije potpora. Idila sve više nestaje kada se rodi drugo dijete, otac je pasivan i neprisutan, pretežno pred TV-ekranom, nezainteresiran za nju i djecu. Ne pokazuje sućut i razumijevanje, nema između njih povjerenja i dogovora, nego je sve na njoj – i djeca, i kuhanje, i čišćenje i odlazak na posao. Kako vrijeme ide, tako je žena sve više pokunjena, vidi promjene kod supruga kojemu ne može ugoditi. Trudi se, ali ipak ne može sve učiniti sama.

  Priča započne kao tipična ljubavna bajka, a završi kao tragedija, može se predvidjeti da neće dobro završiti, da će žena prije ili kasnije puknuti zbog tereta obaveza jer, i ona ima ograničenja, nije ni svemoćna ni savršena, samo je pitanje vremena kada će puknuti zbog tereta obaveza. Očajna, u jednom trenutku žena čak pomisli na napuštanje obitelji, ali se ipak vrati…  Brojna se pitanja postavljaju tijekom gledanja. Koliko je žena zapravo poznavala svojeg muža prije nego je stupila u brak? Zašto se uopće odlučila za drugo dijete, ako joj ni oko prvoga djeteta muž nije pomagao i bio potpora? Film koji se može analizirati iz više perspektiva – po pitanju sadržaja, ali i po pitanju forme. Gamer Girl napravljen je u formi videoigre, glazbom i animacijom podsjeća na prastare igrice, vrijeme Pacmana i Tetrisa. I žena svojim ponašanjem s vremenom postaje poput računala. Kako se povećavaju razine u igri, tako raste broj zadataka, pa je radnja sve brža. Supruga nastoji što prije izvršiti zadatke koji se gomilaju, kao da je automatski programirana na funkciju supruge, majke, radnice i kućanice. Pitanje je vremena kada će doći do katastrofe.  Kome je namijenjen ovaj film što je napravljen u formi videoigre? Prije svega, ozbiljnim pojedincima kojima proces promišljanja nije nepoznanica i koji se neće skanjivati ili uzbuđivati pri pogledu na ženske grudi. Ozbiljne će osobe izvući pouku iz sadržaja i bi li trebale završiti u braku u kakvom je zaglavila supruga, film im ne bi trebao postati stvarnost. Neke žene žive takve živote, a da toga nisu ni svjesne. Da bi u budućnosti bilo što manje nesretnih brakova u kojima nema sklada i dogovora, valjalo bi pogledati Gamer Girl. Veoma aktualna priča.

  © Miroslav Cmuk, FILMOVI.hr, 13. svibnja 2020.

Piše:

Miroslav
Cmuk

kritike i eseji