Dobri filmovi u dobrom društvu

3. revija filmova Girls Weekend, Zagreb, 16. - 20. listopada 2019. • Već treću godinu zaredom filmski distributer 2i Film organizira, uz mnoge partnere, reviju filmova Girls Weekend u zagrebačkom CineStaru Kaptol Boutique Cinema. Osim šest raznovrsnih filmova, kako su organizatori naglasili, to je i revija hedonizma, inspiracije, prigodnih razgovornih panela s odvažnim, hrabrim i poduzetnim ženama, a s ciljem da se posjetiteljice osjećaju ugodno i otkriju vlastitu važnost i vrijednost u veoma dobrom ozračju. To se i uspjelo ostvariti.

  Takva revija zahtjeva filmove s jakim ženskim glavnim likovima, pa i sporednima, ali tematski takvim da budu za svakoga, odnosno da svatko može odabrati što mu se sviđa ili što ga zabavlja. Ono što je posebno dobro - svi su filmovi bili vrlo gledljivi, svaki s dozom inovativnosti, dovitljivosti, zanimljivosti, pa čak i kada su scenaristički predvidljivi. Svi uglavnom imaju pametne i iskričave dijaloge, te glumu u rasponu od dobre do odlične. Imaju dobar ritam, bez obzira na duljinu trajanja. Neki su već nagrađeni, a neke tek očekuju zaslužene nominacije i nagrade. Stižu iz američke, britanske, francuske i španjolske kinematografije; jedan je blockbuster, ostali su neovisni filmovi. I što je najvažnije, svi su imali ondje hrvatske premijere.  No samo je jedan film bio ujedno za cijelu obitelj - Gospodarica zla 2 (Maleficent: Mistress of Evil), kojim je revija svečano otvorena; samo je jedan doista drama, i to biografska, glazbena (Judy); samo je jedan neočekivano ugodno iznenađenje, osvježenje i izrazito dobar glede autorske i poetike i estetike, a posebice inteligentnog scenarija - Jedne magične noći (Chambre 212 / On a Magical Night); a tri filma su solidne crne komedije, prilično predvidljive, ali s dosta obrata, više profiliranih likova, otkačenih duhovitih dijaloga ispod kojih se skrivaju zrnca istine, te koje pružaju zabavu i smijeh -  Moj plus jedan (Plus One), Slučajna kriminalka (Ola de crímenes/ Crime Wave), Sasvim (ne)obično vjenčanje (Simple Wedding). Dva su filma, koji su bili najveći aduti Revije, već u kinima (Gospodarica zla 2 i Judy), a ostali će postepeno doći.

  Američka Gospodarica zla 2 norveškoga redateljaJoachima Rønninga nastavak je istoimena filma iz 2014. godine, te nastavak Disneyjeva projekta kojim svoje animirane filmove pretvara u igrane inačice, dajući im prekrasnu vizualnost. Zahvaljujući upravo toj raskošnoj produkciji s mnogim vizualnim i specijalnim efektima, lijepom scenografijom i kostimografijom, plijeni veliku gledanost. To je i glavna privlačnost novoga dijela koji ima novi scenarij, koji se samo blago oslanja na početnu bajku Trnoružica. Usto, ima mnogo novih likova koji su dovoljno profilirani. Posebice se ističe intrigantna kraljica Ingrith, koju utjelovljuje Michelle Pheiffer u jednoj od svojih rijetkih uloga negativki. No njezina gluma je odlična i doista je obogaćenje za film. Angelina Jolie je standardno dobra u nijansama promjene odnosa dobra i zla, u sukobu ljudskog i vilinskog svijeta. U dvosatno trajanje filma uvedene su mnoge akcijske i dinamične scene.

  Britansko-američki film Judy je biografska glazbena drama o sjajnoj, slavnoj i nezaboravnoj američkoj glumici i pjevačici Judy Garland (1922–1969) koja je imala najsnažniji i najemotivniji učinak na gledatelje, bez obzira na možda ipak malo preduga dva sata trajanja. Temelji se na glazbenoj drami Petera Quiltera End of the Rainbow (Kraj duge), koja je imala velik uspjeh na Broadwayu i londonskom West Endu, nakon premijere u Sydneyu 2005. godine. Obuhvaća zimu 1968., kada je Judy Garland održala niz rasprodanih koncerata u Londonu. Njezin veličanstven glas bio je ono što ju je izdvajalo od svih ostalih glumica tijekom cijeloga života. Utjelovljuje ju sjajna Renée Zellweger, koja izvodi sve pjesme. Umješnost Renée Zellweger je u vrlo uvjerljivom imitatorskom postupku glume i ulaženju u lik. Taj je dio filma tamnijih tonova, krupnijih planova i kazališnog ugođaja. Srećom, redatelj Rupert Goold teatralnost montažno razbija filmskom razigranošću svijetlih tonova kojima dočarava djetinjstvo Judy Garland, kada snima svoj najpoznatiji film Čarobnjak iz Oza (1939.), i to već u prvim kadrovima filma Judy. Tada je glumi mlada Darci Shaw, a prikazan je i velik, razoran utjecaj na nju producenta Louisa B. Mayera, kojega utjelovljuje Richard Cordery. Svevremenska pjesma Over the Rainbow (Iznad duge) iz Čarobnjaka iz Oza, lajtmotiv je u filmu Judy, kojemu daje i simboličan kraj pun nade, unatoč tragičnoj glumičinoj sudbini.  Francuski film Jedne magične noći, izvrsno autorsko djelo scenarista i redatelja Christophea Honoréa, najveće je i najugodnije iznenađenje na Reviji. To je drama s dosta humora te puno nadrealnog i fantastičnog, ali sve u službi svakodnevnog, naizgled običnog i pomalo dosadnog života bračnog para koji već ima dvadesetogodišnji staž. Nalazi se u procesu preispitivanja o nastavku zajedničkoga života. To će morati odlučiti doista tijekom jedne magične noći, kad će moći vidjeti kakvi su bili, što su htjeli, što je s osobama koje su im označile život, te varijante (ne)mogućih situacija. Upravo su u tom dijelu filma zanimljivi, originalni, nadnaravni postupci i izvrsni dijalozi. Izvoran naslov filma Chambre 212 (Soba 212) nije slučajan nego upozoravajući. To je broj sobe u hotelu u koji odlazi Maria kako bi razmislila i gledala muža Richarda s prozora, koji je pak nasuprot stanu, ali i broj članka francuskoga zakona o bračnoj vjernosti, a ona je upravo profesorica prava na fakultetu. Posebno je i domišljat i znakovit kratak kadar u kojem se pojavljuju njihove glave iznad tih dviju zgrada, te njihov pogled. To je putovanje u sve ono što je bilo i što je moglo biti, uključujući četiri bitna lika, ali ponajprije putovanje u samoga sebe, te razumijevanje i prihvaćanje sebe, učinjeno vrlo originalnim i osvježavajućim filmskim jezikom.

  Film je svjetsku premijeru imao u Cannesu u programu Izvjestan pogled, gdje je za lik Marie glumica Chiara Mastroianni nagrađena za najbolju žensku ulogu. Zanimljivi su podatci da je ona kći francuske glumačke dive Catherine Deneuve i talijanskoga glumca Marcella Mastroiannia, a njezin bivši muž Benjamin Biolay utjelovljuje filmskoga supruga Richarda. To je film koji uistinu vrijedi gledati i o kojemu valja i podrobnije pisati.  Dvije zabavne američke komedije Moj plus jedan, autorskoga dvojca Jeffa Chana i Andrewa Rhymera, te Sasvim (ne)obično vjenčanje autorice Sare Zandieh tematski donose već viđeno u mnogim sličnim filmovima, premda imaju natruhe stvarnih događaja. Bave se vjenčanjima tipičnima za mlade, njihovim tješenjima nakon ljubavnih brodoloma, pronalaženjem bračnog partnera, te pripadnicima useljeničkih obitelji iz raznih krajeva svijeta u SAD, koji se bore s (ne)mogućnostima zadržavanja tradicijskih običaja i kulture, kao i s prihvaćanjem modernog života suvremenoga svijeta. Oba su se filma svidjela gledateljima, pa su oba dobila nagrade publike; prvi na Tribeca Film Festivalu, a drugi na Washington DC Filmfestu u kategoriji najboljeg prvog filma.  Španjolska crna komedija Slučajna kriminalka redateljice Gracije Querejete s Maribel Verdú u glavnoj ulozi, podsjeća na takve otkačene, apsurdne i bizarne komedije s nizom slučajnih i čestih ubojstava, i to baš iz španjolske i iberolatinske kinematografije. U potpunom kaosu međusobnih odnosa likova krije se majčina želja da zaštiti sina, te se skriva pa otkriva cijeli lanac korupcije u poslovima u kojima su upleteni. Radnja se zbiva u Bilbau, gradu u španjolskoj Baskiji, koji baš nije često na velikomu ekranu, pa je to dobrodošla promjena i upoznavanje raznolikosti te države. S obzirom na niz peripetija, film osim zabave nudi i zapetljanu, bizarnu kriminalističku istragu.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 27. studenog 2019.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji