Realistično i izbalansirano

Novine, 2. sezona red. Dalibor Matanić • U drugoj sezoni Novina scenarista i autora Ivice Đikića te redatelja Dalibora Matanića priča skače na sljedeći stupanj. Od lokalnih tajkuna i političara u prvoj sezoni, sada je naglasak stavljen na borbu za predsjedničku fotelju. Već je na kraju protekle sezone gradonačelnik Ludvig Tomašević (Dragan Despot), moralno-etički upitnih kvaliteta i postupaka, najavio predsjedničku kandidaturu, a javnu objavu pratio je skandal s kompromitirajućim fotografijama koje su izašle u javnost. U prvoj epizodi shvaćamo da mu one nisu pretjerano naškodile jer političar ima dar da svaku situaciju, koliko god se činila bezizlaznom, okrene u svoju korist. Serija sada fokus postavlja na nacionalnu razinu jer razmatra sraz dvaju predsjedničkih kandidata: u drugom se krugu osim Tomaševića našla i aktualna socijaldemokratska predsjednica Jelena Kresnik (Nives Tomašević), koja pokazuje neutaživu žeđ za džinom.

  Novine 2 nastavljaju secirati problematiku posttranzicijske države koja se nije uspjela sustavno i korjenito pozabaviti vlastitim društvenim, političkim i ekonomskim problemima i prijeporima. Prva sezona uvjerljivo je prikazala nepotizam, rođački mentalitet i korupciju koja se krije iza maske domoljublja, a u novih jedanaest epizoda situacija se produbljuje. Kako Tomašević u jednom trenutku sugerira, za politiku nije potrebna hrabrost nego želudac pa čovjek treba biti spreman činiti sve i svašta da bi se domogao vlasti ili, kao Jelena Kresnik, da bi ostao na poziciji moći. Gledatelj upoznat s društveno-političkom svakodnevicom u Hrvatskoj i susjednim joj zemljama supatnicama bez problema će uočiti odjeke vlastite iskustvene zbilje. Dvoje predsjedničkih kandidata pripadaju konzervativno-nacionalističkom i liberalno-građanskom bloku, što su, čini se, dvije vječne opcije u ovoj državi, koje utjelovljuju stranke HDZ i SDP. Između njim, međutim, ne postoji bitna razlika, kako u programima tako i u klijentelizmu. Sve su političke opcije povezane s tajkunima koji vezi s politikom zahvaljuju poslovni uspjeh, pa se političarima trebaju odužiti kroz financiranje raznoraznih kampanji te putem drugih tipova donacija. Na Crkvu i njezine interese, mahom ponovno financijske prirode, također treba računati jer ona ima veliki utjecaj u društvu pa joj se svaka politička opcija - lijeva, desna ili neka treća, uvijek dodvorava i obraća za pomoć. Politički centri tako borbu za moć te svoje pozicije osiguravaju povezanošću s tajkunima, Crkvom te korumpiranim sudstvom i policijom. Ništa ne povezuje bolje interesne skupine od kapitala i osobne koristi. Politika na Balkanu ne bori se za društvene ciljeve, nego osobne interese političara.  Unutar te zamršene društveno-političke situacije novinari redakcije Novina imaju zadatak istraživati te za razliku od prve sezone čak objavljuju neke relevantne tekstove, koji imaju mogućnost jednog kandidata unazaditi a drugog unaprijediti. Tomašević i Kresnik podjednako su loše, korumpirane, vlastohlepne i klijentelističke opcije koje se retorikom dodvoravaju glasačkom tijelu, igrajući na kartu nacionalističkog sentimenta, raspirivanja straha od unutarnjeg i vanjskog neprijatelja te očuvanja granica i suvereniteta, pa serija prati aktualnu problematiku oko izbjeglica te reakcije različitih političkih opcija na nju. Kresnik pritom odbacuje svoje ranije stavove i počinje zagovarati fašistoidne Tomaševićeve samo da bi pridobila naklonost glasača koji joj inače nisu skloni. Tu političku i moralnu kaljužu dodatno usložnjava pridošlica u redakciji – Jakovljević (Livio Badurina), predstavnik potkupljenog i kriminalnog novinara postavljenog iz političkih centara moći.

  Ostalo je u seriji isto: članovi redakcije uz stresan posao moraju se nositi s vlastitim egzistencijalnim i emocionalnim problemima te često zamršenim međuljudskim odnosima. Pritom se mijenjaju pozicije likova – igrača. Neki koji su bili u prvome planu u prvoj sezoni, zbog razvoja priče te naglaska na novom setu preokupacija, bivaju postavljeni u pozadinski plan (Alenka Jović, Mario Kardum, Marko Mladenović). Naspram njih, drugi bivaju postavljeni u fokus (Ludvig Tomašević, Jelena Kresnik), a neki su novouvedeni poput Vere Papo (Helena Minić Matanić), koja u Novinama ima zadatak pratiti sudstvo.

  Drugu sezonu sasvim krade Dagan Despot kao Ludvig Tomašević. Kada sam pisao o prvoj sezoni, istaknuo sam da njegov teatralan način glume odlično odgovara naravi političara kakvoga tumači. Njegov lik postaje sve luđi i nezaustavljiviji u svojoj političkoj ambiciji, ali i mogućnosti da sve okrene u svoju korist. Na pitanje o moralu vlastitoga djelovanja uvijek uspijeva obrnuti situaciju tako da se postavi pitanje o moralu njegovih sugovornika i protivnika. Brojni skandali koji ga prate samo mu podižu reputaciju, što zanimljivo sugerira prirodu njegova biračkoga tijela. Ljudi na prostoru Balkana jednostavno vole birati kriminalce na odgovorne političke funkcije. Možda ovdje shvaćaju da posrijedi ionako nije društveno odgovorno zanimanje, nego ono koje je zapravo najbliže kriminalcu. Tomašević je kao neko mitsko božanstvo koje traži prinošenje ljudskih žrtvi – uvijek netko umre ili stradava zbog njega, a skandali oko njega nikako da mu naštete, pa mu čak i novinari Novina nehotice objavom članaka o Kresnik idu na ruku. Emblematski je primjer političara na ovim prostorima.  Druga sezona bolje je izbalansirana od prve. Nema praznoga hoda te je dinamičnijega ritma, s više obrata u priči te kompleksnije isprepletenih narativnih rukavaca, koji uključuju ucjenjivačke novinare, korumpirane ministre i ravnatelje policije, stvarne i fabricirane pokušaje atentata. Nisu svi narativni rukavci spretno izvedeni: financijske malverzacije Crkve ostaju visjeti u zraku, kao i korumpirani sudci. Pretpostavljam da je riječ o sugestiji da će se stvari dalje razvijati i komplicirati u trećoj sezoni, no poneku od tih podpriča možda bi trebalo zaokružiti. Svijet koji nezaustavljivo klizi u kaos tijekom izbornoga dana kontrapunktiran je ljubavnim pomirenjima, no nisu sva motivirana i uvjerljiva, posebice ona Dijanine (Branka Katić) sestre Anje (Marina Redžepović) i supruga joj Marka (Mijo Jurišić) te Alenke (Olga Pakalović) i Andreja (Goran Marković). Općenito je druga sezona bolja u prikazu zakulisnih političkih igara nego osobnih svjetova protagonista, no potonja je ionako u drugom planu. Također je trebalo poraditi na prizorima predizbornih skupova, jer uočljiv je manjak statista.

  Novine 2 sjajno razvijaju atmosferu gotovo apokaliptične propasti jer svijet nezaustavljivo srlja u kaos, što je posebice naglašeno dojmljivom slikovitošću iz svijeta insekata i kolutićavaca. Upućuju na smrt, propast, truljenje, dezintegraciju.


  © Dejan Durić, FILMOVI.hr, 11. veljače 2019.
    

Piše:

Dejan
Durić

kritike i eseji