Zlatko Vidačković

(Šibenik, 25. kolovoza 1972.)

 • Zlatko Vidačković

  Dr. sc. Zlatko Vidačković hrvatski je znanstvenik, naslovni docent, filmski selektor i kritičar, te nakladnik i urednik tiskanih i elektroničkih publikacija.
   
  U rodnom je Šibeniku završio srednju školu odgojno-obrazovne struke. Studirao je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je stekao titulu magistra novinarstva.  

  Doktorirao je na Poslijediplomskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

  Od studenog 2023. zaposlen je kao urednik kazališnih publikacija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

  RADNO ISKUSTVO

  Od 1997. surađuje kao prevoditelj (engleski i talijanski jezik) u Agenciji SPES.

  Novinarski i urednički rad

  -  novinar Jutarnjeg lista od 1998. do 2000. godine, rubrika Svijet
  kazališni kritičar i novinar Vijenca 1999. godine
  -  novinar Globusa 2000. godine
  -  pomoćnik glavnog urednika i novinar Vijenca od 2000. do 2008. godine,
  zadužen za izvedbene umjetnosti i film. U Vijencu je objavio i više od dvije stotine opsežnih intervjua s istaknutim osobama iz kulturnog života Hrvatske
  -  godine 2008. inicijator je osnivanja i glavni urednik Kulisa.eu, internetskih novina za kulturu i izvedbene umjetnosti
  -  godine 2009. inicijator je osnivanja i urednik internetskog filmskog časopisa Filmovi.hr, a potom i Kazaliste.hr, Klasika.hr, Plesnascena.hr, Opera.hr, Baleti.hr nastalih na temelju rubrika Kulisa.eu
  -  od 2010. glavni je urednik časopisa Hrvatskog društva dramskih umjetnika Hrvatsko glumište, koji je od 2020. elektronički Hrvatskoglumiste.hr
  - godine 2012. pokreće portal Kulturauzagrebu.hr s ciljem da se na jednom mjestu pregledno i pristupačno predstave sva kulturna događanja u Zagrebu
  - godine 2021. pokreće i uređuje online Leksikon nezavisnog filma

  Tijekom novinarskog rada posebno se bavio filmskom kritikom.
  - godine 2001. kolumnist je časopisa IQ i recenzent filmova za redakciju Filmskog programa HRT-a
  - godine 2002. urednik rubrike Kinorepertoar u Hrvatskom filmskom ljetopisu
  - kino i DVD kritike objavljuje od 2002. godine na filmskom portalu hej.hr, zatim od 2007. na tportal.hr i od 2009. na net.hr do 2011. godine
  - godine 2004. autor emisije o filmu Igra snova na Hrvatskom katoličkom radiju
  - od godine 2003. objavljuje filmske kritike u Vjesniku, u kojem je filmski kolumnist i dopisnik s najvećih međunarodnih filmskih festivala od 2005. do 2012. U Vjesniku je objavio više od tisuću filmskih kritika i bio član žirija Vjesnikove filmske nagrade za životno djelo Krešo Golik (od 2005. do 2011.).
  - godine 2012. festivalske izvještaje piše za Slobodnu Dalmaciju
  -
  godine 2013. s festivala izvještava za tportal.hr u kolumni Filmski globetrotter
  - od 2022. godine filmski je kroničar časopisa HAZU Forum 


  Autorstvo i uređivanje knjiga

  Koautor je, s Ivom Rosanda Žigo, znanstvene monografije Hrvatski film u 21. stoljeću – Dugometražna igranofilmska produkcija od 2001. do 2022. i dnevna novinska filmska kritika, objavljene u izdanju MET-a i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.  

  Uredio je 10 knjiga, među kojima 2 knjige Arsena Dedića: 
  - Hladni rat u izdanju Nakladnog zavoda Matice hrvatske
  - Zabranjena knjiga u nakladi AGM-a, koja je izdana u 3 izdanja i osvojila prvu nagradu Kiklop za najbolju knjigu poezije 2004. godine.

  Uredio je prvih 5 knjiga u nakladi Hrvatskog društva filmskih kritičara:
  - Irena Paulus, Brainstorming: zapisi o filmskoj glazbi, 2002.
  - Tomislav Kurelec, Filmska kronika: zapisi o hrvatskom filmu, 2004.
  - Dragan Rubeša, Govor tijela: zapisi o neholivudskom filmu, 2005.
  - Živorad Tomić, Užitak gledanja: zapisi o svjetskom filmu, 2007.
  - Tomislav Čegir, Joško Marušić, Tomislav Šakić, Hrvatski filmski redatelji I., 2009.

  Uredio je (s Nikicom Gilićem) zbornik radova znanstvenog skupa 60 godina igranog filma u Puli i hrvatski film (2013.). 
  Glavni je urednik monografije Naša Ivanka Boljkovac.

  Organizacija filmskih i drugih kulturnih programa i manifestacija

  - Umjetnički je ravnatelj Festivala u Puli od studenog 2004. do veljače 2014. i ponovno od ožujka 2017. do ožujka 2021. Za vrijeme njegovog mandata broj gledatelja povećan je sa 18 tisuća na 78 tisuća, a Festival je 2013. ušao u program MEDIA Europske unije. Međunarodni program Europolis gostovanjima je proširen na Zagreb, Rijeku, Dubrovnik i Split, Pulu su između ostalih posjetili glumci Greta Scacchi, Christopher Lee i Ralph Fiennes te redatelj James Ivory.
   
  - Godine 2003. u Matici hrvatskoj pokreće Scenu Strozzi, u okviru koje su monodramske predstave izvodili Pero Kvrgić (Stari nostalgični šlageri), Špiro Guberina (Shakespirijada), Marija Kohn (Vremeplov) i Dragan Despot (Na rubu pameti).

  - Inicijator je osnivanja i programski voditelj art-kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u rujnu 2010. Bio je čelnik grupe (network leader) hrvatskih kina koja je pod njegovim vodstvom primljena u članstvo Europa Cinemas (Metropolis, Ljetna pozornica Tuškanac, Kinoteka Zlatna vrata Split, Kino Novska, POU Daruvar, KIC)

  - producent je Dana europskog filma 2012-2013. i Revije europskog filma 2014-2022.
  - izbornik je i organizator 10 izdanja programa Pula u Zagrebu u Kinu Metropolis MSU
  - izbornik je Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević od 2020.
  - član selekcijskog odbora Ischia Film Festivala od 2022.
  - umjetnički je ravnatelj Festivala europskog filma od 2023.

  Sudjelovao je na nizu međunarodnih i regionalnih filmskih festivala – osim u desetak navrata u Cannesu, Berlinu i Veneciji, bio je na festivalima u San Franciscu, Busanu, Rimu, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Oulu (Nordic Panorama, Finska), Taormini, Bariju, Viareggiu, Ženevi, Karlovym Varyma, Haifi, Istanbulu, Pilsenu, Pečuhu, Beogradu (FEST i Beldocs), Sarajevu, Bitoli, Portorožu i Herceg Novom.

  Sudjelovanje na znanstvenim projektima

  Kao istraživač suradnik je na aktivnosti Film i visokoškolsko obrazovanje novinara koja se provodi u okviru trogodišnjeg međunarodnog znanstvenog institucionalnog projekta Visokoškolsko obrazovanje novinara u digitalnom okruženju (HEJDE) u razdoblju od 2021. do 2023. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.
  Ovaj znanstveni projekt odvija se uz potporu UNESCO Communication and Information Sector (Pariz). 

  Nastavna i znanstvena djelatnost

  Kao predavač u naslovnom zvanju predavao je 10 kolegija na četiri sveučilišta. 2023. izabran je u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta.

  Od 2013. predaje predmet Filmski festivali (za koji je i autor silabusa) na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

  Na Odsjeku novinarstva Sveučilišta VERN predavao je kolegije
  - Suvremeni društveni sustavi IIIFilm i društvo (2014.)
  - Introduction to Croatian Cinema, za studente programa Erasmus (2014.-2019.)
  - Novinarstvo u kulturi (2015.)
  - Filmski žanrovi (2015.)
  - Croatian Contemporary Culture, za studente programa Erasmus (2016.-2020.)
  a predaje Croatian Cultural Heritage, za studente programa Erasmus (od 2020.)

  Na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta predavao je
  - Povijest i teoriju filma (2018.-2019.), a predaje
  - Novinarstvo u kulturi (od 2021.)
  -
  Film i društvo (od 2023.)

  Na Sveučilištu Sjever predavao je Psihologiju medija (2018. i 2020.). Za doktorski studij Mediji i komunikacija na Sveučilištu Sjever 2023. kreirao je kolegije:
  - Role of the critic and cultural journalist in the information age
  - Film and TV series as modern mass media

  Bio je gostujući predavač na Sveučilištu Gyeongsang, Jinju, u Južnoj Koreji (2019.) na temu Contemporary Croatian film history.
  Boravio je na usavršavanju i bio gostujući predavač na ESIC Sveučilištu u Madridu, Španjolska (2023.) u sklopu ERASMUS programa, gdje je predavao na teme:
  Rise of the documentary film in the beginning of the 21st century i
  Cultural journalism and the role of the critic in the digital era

  Bio je predsjednik organizacijskog odbora znanstvenog skupa Matice hrvatske 60. godina Festivala igranog filma u Puli i hrvatski film održanog 2013. Predsjednik je organizacijskog odbora znanstvenog skupa Hrvatska književnost na filmu i televiziji u organizaciji Matice hrvatske i HAZU, koji se održava od 2023.

  Objavio je 7 znanstvenih radova, od čega tri u časopisima s međunarodnom recenzijom (u bazama WoSCC i Scopus), i jedno poglavlje u knjizi (sveučilišnom udžbeniku), te veći broj stručnih radova.
  Izlagao je na četiri međunarodna i tri hrvatska znanstvena skupa

  U MSU u Zagrebu završio je program stručnog usavršavanja u području produkcije i programiranja audio-vizualnih programa i manifestacija.
  Na VERN-u je završio program stjecanja pedagoških kompetencija.
  Pohađao je niz stručnih edukativnih radionica iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti

  Dužnosti u profesionalnim i stručnim organizacijama i institucijama

  Obavljao je nekoliko odgovornih dužnosti u polju filmske kritike:

  - bio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara u pet mandata, od 2003. do 2008. godine. Za vrijeme njegova mandata HDFK je priznat od Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika kao umjetnička strukovna udruga, objavljeno je nekoliko knjiga u izdanju HDFK, pokrenute nagrade Vjekoslav Majcen i Zlatni Oktavijan za životno djelo, objedinjene dvije hrvatske frakcije pri Međunarodnoj federaciji filmskih kritičara FIPRESCI te nakon dugogodišnje neaktivnosti ostvareno 28 sudjelovanja hrvatskih kritičara u žirijima FIPRESCI

  - bio je prvi hrvatski član žirija Međunarodne kritike FIPRESCI festivala u Cannesu (2004.), San Franciscu (2005.) i Veneciji (2007.), a bio je i član FIPRESCI žirija na Berlinaleu (2006.).
  - od 2011. zamjenik je pročelnika Odjela za kazalište i film Matice hrvatske, u kojem inicira pokretanje filmoloških znanstvenih skupova
  - potpredsjednik Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA od 2010.
  - potpredsjednik je International Press Academy sa sjedištem u Los Angelesu, od 2015.

  Godine 2014. honorarni je savjetnik za audiovizualne djelatnosti i elektroničke publikacije Ministarstva kulture.Od 2022. godine član je Kulturnog vijeća za interdisciplinarne i nove umjetničke prakse i Stručnog povjerenstva za monografije iz područja kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija.
  Član je Odbora za suradnju s gospodarstvom Doktorskog studija Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever od 2023.
  Predsjednik je ogranka Male redakcije Hrvatskog novinarskog društva od 2023.