Prvijenci s naturščicima

Motovunski filmski festival, Motovun, 26. – 30. srpnja 2022.: nagrađeni filmovi

 • <em>Ratni konj</em> (<em>War Pony</em>), red. Riley Keough i Gina Gammell

  Nezavisni dugometražni igrani filmovi iz gotovo svih krajeva svijeta, koji odražavaju današnjicu, često vrlo tešku, uvijek su obilježje Motovunskoga filmskoga festivala. I ove je godine bilo tako. U natjecateljskom programu prikazano je osamnaest filmova, među njima i hrvatski debitantski uradak Glava velike ribe Arsena Oremovića, prethodno u Puli ovjenčan Zlatnom arenom za najbolju glavnu žensku ulogu koja je pripala Lani Barić. Izvan konkurencije prikazan je još jedan naš film, dobitnik Zlatnih vrata – nagrade publike u Puli, Nosila je rubac črleni. Njezin je redatelj Goran Dukić, član glavnoga žirija u Motovunu.

  Dva su žirija odlučila o pobjednicima. Glavni žiri dodijelio je nagradu Propeler američkom filmu Ratni konj (War Pony) redateljicâ Riley Keough i Gine Gammell. Žiri filmskih kritičara međunarodne udruge FIPRESCI nagradio je španjolski film Sveti duh (Espiritu sagrado) redatelja Cheme Garcie Ibarre. Ono što ih spaja jest da su oba dugometražni prvijenci svojih redatelja, te oba imaju neprofesijske glumce, naturščike, a snimljeni su dokumentarističkim stilom, posebice Ratni konj. Taj pobjednik Motovuna premijerno je prikazan ove godine u Cannesu u programu Izvjestan pogled, te je dobio Zlatnu kameru upravo za najbolji debitantski film, što je lani uspjelo hrvatskomu filmu Murina Antoanete Alamat Kusijanović. Sveti duh je pak prošloga ljeta imao premijeru u Locarnu, gdje je dobio specijalno priznanje, te potom niz nagrada na raznim festivalima. Oba filma imaju zanimljive, neobične i (ne)poznate teme. Ratni konj daje uvid u život pripadnikâ plemena Lakota, stanovnikâ u rezervatu Pine Ridge u Južnoj Dakoti, što mu je glavni adut. Sveti duh je znanstveno-fantastična drama, triler smješten u obično malo španjolsko mjesto, i krije jezovitu tajnu.

  <em>Duh sveti</em> (<em>Espiritu sagrado</em>), red. Chema Garcia Ibarra

  Za Ratnog konja zanimljivo je kako je ideju za snimanje dobila glumica Riley Keough, najstarija unuka legendarnoga pjevača Elvisa Presleya. Dok se snimao film American Honey redateljice Andree Arnold, u kojem je glumila, upoznala je dvojicu Indijanaca Lakota, koji su ondje statirali. Poznanstvo i kasnije prijateljstvo te suradnja na scenariju iznjedrili su Ratnoga konja. Okosnica je prikaz života dvojice mladića, 23-godišnjega Billa i 12-godišnjega Matha, te uz njih i ostalih pripadnika plemena. Struktura filma je epizodična, ali daje dobar uvid u taj nepoznat, nimalo lak, tragičan život tih Indijanaca, često u sukobu sa zakonom.

  Španjolski film Sveti duh snimljen je u koprodukciji s Francuskom i Turskom. Prikazuje apsurdno, bizarno i opasno poigravanje s nadrealnim, vjerovanje u paranormalne pojave, ali i upitno zanimanje za ufologiju. Sve je prikazano realistički, vrlo dobrom kamerom i fotografijom na 16-milimetarskoj vrpci, s naizgled dobronamjernim i naivnim likovima, te katkad graniči s neobičnim humorom. Nestanak djevojčice, jedne od blizanki, i plan njihovog podučenog ujaka u tajnu ufologije, postupno otkriva užasnu i tragičnu priču ili podvalu bolesnoga uma.

  <em>Prodavači leda</em> (<em>Ice Merchants</em>), red. João Gonzales

  U Motovunu, pobjednik u natjecanju kratkometražnih filmova izravno ulazi u konkurenciju za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije u toj kategoriji. Ove je godine to zaista prekrasan portugalski animirani film Prodavači leda (Ice Merchants) mladoga Joãoa Gonzalesa, kojemu je to prvi film nakon diplome. Likovno i vizualno je fascinantan u nježnim bojama i jednostavnosti crteža u 2D animaciji. Ujedno je vrlo topla, nježna, dirljiva obiteljska priča, ali bez riječi, o ocu i sinu, te o ekološkoj opasnosti. Oni žive na visokoj hridi gdje prave led i padobranom se spuštaju u selo da bi ga prodali. No vrijeme i klimatske promjene čine svoje, pa je pred njima nova odluka. Redatelj je ujedno glazbenik, te je skladao vrlo prikladnu, suptilnu glazbenu podlogu za film. Film je premijerno prikazan ove godine u Cannesu u programu Tjedan kritike. Bilo bi lijepo vidjeti ga i na idućem Animafestu u Zagrebu.

  Najbolji kratki hrvatski film u Motovunu i dobitnik nagrade Corto Montonese, prema ocjeni toga žirija, jest Snjeguljica – redateljski prvijenac Lane Barić, ujedno scenaristice i glavne glumice. To mu je bila hrvatska premijera. Zanimljivo je, iako kažu posve slučajno, da uz nju glavne muške uloge tumače Nikša Butijer i Neven Aljinović Tot, kao i u dugometražnom filmu Glava velike ribe. Lana Barić je svestrana umjetnica i vrlo angažirana u temama posvećenima ženama, posebice onima koje se ne mogu ili boje izraziti u društvu koje ih okružuje. No ovoga puta je doista šokirala gledatelje, i motivom i vizualno, pa je potrebno vrijeme da se shvati što je uzrok a što posljedica zbog dramaturškoga slijeda. Gledanje određene scene doista ima puno elemenata horora. Je li baš tako moralo biti?

  <em>Snjeguljica</em>, red. Lana Barić

  I ove je godine u sklopu Motovunskoga filmskoga festivala bio program europskih dugometražnih i kratkometražnih filmova za djecu i mlade, od 21. do 24. srpnja. No iz Buzeta preselio se u Buje s nazivom Buje&teen, i nije bio natjecateljski. Ondje je prikazan i sjajan obiteljski film Ljeto kada sam naučila letjeti, u hrvatskoj koprodukciji, snimljen na Hvaru.

  Kao i svake godine, u zagrebačkoj Laubi od 25. kolovoza do 4. rujna prikazat će se izbor filmova s Motovunskoga filmskoga festivala.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 16. kolovoza 2022.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji