U stanju pripravnosti

CD soundtrack: John Powell, Bourneov ultimatum, Decca, 2007.

  • Bourneov ultimatum (The Bourne Ultimatum), red. Paul GreengrassU potrazi za identitetom, Jason Bourne se, i u trećem filmskom nastavku romana Roberta Luduma, nalazi u smrtnoj opasnosti. Ovaj put ga traži CIA, a bježeći pred njezinim agentima, Jason prolazi kroz svjetske prijestolnice – Moskvu, Madrid, Pariz, London i Tangier. Film Bourneov ultimatum redatelja Paula Greengrassa, zadržao je, i u ovom uzbudljivom nastavku, veći dio filmske ekipe. Među pozadincima ostao je i skladatelj John Powell, čije se ime često pojavljuje u komercijalno uspješnim zabavnim filmovima – od Shreka, preko serijala X-Men do duhovitog animiranog filma Ledeno doba i mnogih drugih.

    Bourneov ultimatum (The Bourne Ultimatum), red. Paul GreengrassPremda je Powellov posao u trećem nastavku o serijala bio zadržati visoku razinu adrenalina, u partituri je bilo i otklona: putovanje u Tangier (Tangier) obilježeno je složenim ritamskim strukturama tipičnog etno-prizvuka, a u broju sjećanja na Marie (Thinking of Marie – Marie je djevojka koju je Bourne u prethodnom nastavku izgubio), skladatelj je pokazao da zna pisati i lirski. Vrlo je zanimljivo i glazbeno rješenje broja Lica bez imena (Faces Without Names).

    Bourneov ultimatum (The Bourne Ultimatum), red. Paul GreengrassDrugi dio soundtracka, za razliku od prvog, ne pruža mogućnost za smirenje, za lirsko sjećanje ili za kreativno opisivanje mjesta radnje. Služeći se uobičajenim sastavom koji sadrži gudače, sintesajzer, limene puhače, brojne i raznovrsne udaraljke te solo fagot koji se čuje na samome kraju, u broju Jason Is Reborn, John Powell je slijedio liniju inače uspješnije zvučne staze novijeg Jamesa Bonda (Casino Royale Davida Arnolda).

    Powellova partitura ima svoje uspone i padove, a oni se naročito čuju u broju Waterloo gdje su, kako navode različiti izvori, asocijacije na broj Goa iz ranije partiture Bourneova nadmoć namjerne. Ipak Powell uspijeva u temeljnom naumu: držati gledatelja i slušatelja u neprestanom stanju pripravnosti. Usput nam odijeva kožu Jasona Bournea, te traži da krenemo u potragu – za vlastitim ili tuđim identitetom. Soundtrack, koji je inače obilježen prilično malim brojem (samo njih deset) ali oduljih i iznimno promjenjivih glazbenih brojeva završava pjesmom Extreme Ways koju je napisao i koju izvodi Moby.

    © Irena Paulus, KULISA.eu, 18. studenoga 2008.

Piše:

Irena
Paulus

kritike i eseji