Raznovrsni kratki i poučni dječji filmovi

23. Motovunski filmski festival, 30. srpnja - 6. rujna 2020.; Motovunski kratki i Buzz@teen

 • <em>Ka morskoj prašini</em> (<em>À la mer poussière</em>), red. Héloïse Ferlay

  Dio Motovunskog filmskog festivala su i stalni natjecateljski programi Motovunski kratki i Buzz@teen, program za djecu i mlade koji se tradicionalno održava u Buzetu, a uspio je to i ove godine uz stroge epidemiološke mjere.

  Motovunski kratki donio je 24 filma u konkurenciji i dva izvan. Vrlo su raznovrsni, raznoliki, različitih žanrova, tema i čak filmskih rodova. Dolaze većinom iz Europe, četiri su zvan nje, a nekoliko ih je iz regije i Hrvatske. Prikazivali su se isto u sklopu projekta Motovun putuje, tako da ih je publika mogla vidjeti diljem Hrvatske.

  <em>Pustolovine Glorije Scott – ubojstvo u katedrali</em>, red. Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić Ovo je druga godina da je pobjednik Motovunskog kratkog ujedno izravan kandidat za nominaciju kratkometražnoga filma Europske filmske akademije, takozvanoga Europskog Oscara. Prošlogodišnji motovunski odabranik, češki film Rekonstrukcija, čak je ušao u finale za nagradu EFA-e. Njegov redatelj Jiři Havlíček ove je godine bio član motovunskoga žirija za kratki film. A pobjednikom su proglasili francuski film Ka morskoj prašini redateljice i scenaristice Héloïse Ferlay, nastao stop-animacijom. Autorica je još studentica, pa je taj njezin film sudjelovao i u studentskom programu u Annecyju. Tematski je riječ o vrlo delikatnoj intimnoj obiteljskoj drami – depresivnoj majci i njezino dvoje vrlo zahtjevne djece na intenzivnom putu, gdje traže njezinu pažnju. Studentski je film i igrani Šerbet iz regije, Srbije, nagrađen lani Srcem Sarajeva u toj kategoriji. Redatelj je Nikola Stojanović, scenaristica Nađa Petrović, a riječ je o dvoje mladih koji preispituju svoju ljubav.

  Među četirima hrvatskim filmovima ističu se dva doista izvrsna. Jedan je animirani film Pustolovine Glorije Scott – ubojstvo u katedrali redateljskoga dvojca Matije Pisačića i Tvrtka Raspolića, koji su i montažeri, a Pisačić je još k tome osmislio likove, scenografiju i kompositing. Film je uistinu vizualno odličan, u prikladnim jarkim crveno-zemljanim bojama i zagasitim tonovima. Nastao je prema pripovijetci Mime Simić, koja je s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem scenaristica. Film je dokaz nastavka uspješne hrvatske animacije.  Prikazan je nedavno u Annecyju i sada se natječe na Animafestu i u glavnom programu kratkometražnih filmova i hrvatskom programu.

  <em>Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio</em>, red. Igor Bezinović, Ivana Pipal

  Drugi je sjajno osmišljen hibridni uradak Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, redateljsko-scenarističkoga dvojca Igora Bezinovića i Ivane Pipal. Koristeći i slažući kolaž od igranih, dokumentarnih i animiranih dijelova, najviše se približava eksperimentalnomu filmu. Maštovitost i duhovitost scenarija te glazba i montaža koji daju izvrstan ritam filmu, čine da se gledatelj zaista zainteresira za praćenje pronalaska djevojke Petre. Za nju je, posve slučajno, saznao Zoki našavši malu kazetu na odlagalištu otpada na otoku Lošinju. Na Motovunskom festivalu bila je svjetska premijera toga hrvatskoga filma.

  Motovunski filmski festival nije zaboravio djecu i mlade. U Buzetu se već tradicionalno održava program za njih, a dječji žiri odabire pobjednika. Pomno se odabiru zabavni i poučni filmovi iz raznih zemalja. Ove je godine bilo sedam dugometražnih – tri animirana i četiri igrana, te sedam kratkometražnih, svi animirani. I oni su prikazivani po Hrvatskoj, u sklopu projekta Motovun putuje. Sve su to ujedno i obiteljski filmovi, pa je dobro da ih i roditelji i odrasli pogledaju, jer će lakše razgovarati s djecom o pojedinim problemima koji se u filmovima tematiziraju. Usto će najmlađima pomoći u razumijevanju, a i čitanju podnaslova.

  <em>Rocca mijenja svijet</em>, red. Katja Benrath

  Svi su filmovi prikazani samo u Buzetu i samo su se ondje natjecali. Dječji žiri izabrao je najbolji film – njemački igrani Rocca mijenja svijet, o simpatičnoj, hrabroj i odlučnoj jedanaestogodišnjoj djevojčici čija je prijateljica – vjeverica, a tata astronaut. Rocca je pobjednica i na talijanskom dječjem festivalu u Giffoniju. Njezin vršnjak Alfons glavni je lik njemačkog igranog filma Odbrojavanje do kaosa. On pak želi postati astronaut, pa se prijavljuje na sudjelovanje u svemirskom kampu.

  Posebno valja istaknuti igrani talijansko-španjolski film Moj brat lovi dinosaure koji je osvojio nagradu mlade publike Europske filmske akademije za najbolji europski film i talijansku nagradu David di Donatello kao najbolji film za djecu i mlade. Zanimljivo je saznati kako je i koliko radosti obitelji u tom filmu donio mlađi brat i zašto je stariji brat za njega mislio da je superjunak.

  <em>Moj brat lovi dinosaure</em>, red. Stefano Cipani <em>Putovanje jednog princa</em>, red. Jean-François Laguionie, Xavier Picard

  U filmu je riječ o važnoj temi – djetetu s downovim sindromom, demokraciji u obiteljskom odlučivanju, odrastanju djece, njihovom prvom zaljubljivanju, ali i susretanju s nepoželjnim društveno-političkim situacijama, dijelu bez kojega se možda moglo, jer odudara od dotadašnje dobre dramaturške linije te je teže shvatljiv djeci. Zato je taj film gotovo podjednako važan i prikladan odraslim gledateljima. Scenarij je napisan prema romanu Giacoma Mazzariola, a redatelj je Stefano Cipani. U filmu glume i španjolska glumica Rossy de Palma i talijanski glumac Alessandro Gassmann.

  Dva su iznimno lijepa i dobra dugometražna animirana filma. Jedan je umjetnički, prekrasno oslikan, francusko-luksemburški Putovanje jednog princa redatelja Jean-Françoisa Laguionieja. Donekle je nastavak njegova filma iz 1999. Le château des singes (Dvorac majmunâ). Iako je film za cijelu obitelj, svatko će ga razumjeti na svojoj razini zbog višeslojnih bajkovito-alegorijsko-filozofskih razina. S jedne strane to je alegorija o suvremenom svijetu, različitim civilizacijama i istraživačkoj akademskoj zajednici, a s druge strane jednostavna pustolovna bajkolika priča bliska djeci.

  <em>Reggie</em>, red. Meelis Arulepp, Karsten Kiilerich

  Drugi je posebno odličan, najzabavniji i najpoučniji za najmlađe, presladak estonski dugi crtić Raggie. Naslikan je poput dječjih crteža veselim, živim bojama. Sav je razigran i pun glazbe i pjesama. Šestogodišnjoj je djevojčici Ruby stariji brat izradio krpenu lutku Raggie da bi se s njom igrala dok je on u školi. Ali Raggie oživi, što Ruby skriva, pa izazove niz dogodovština i pustolovina u kojima se nađe cijela obitelj. Vrlo je jednostavno i jasno prikazan odnos odgovornoga brata prema sestri, obiteljski odnosi, dječja mašta, te priroda koja ih okružuje. Vrlo je dinamičan i veoma bi se lako pretvorio u niz epizoda, kratkih crtića, prema situacijama u koje Ruby i Raggie upadaju, te svaka bi bila zanimljiva, duhovita i s poukom. Bilo bi dobro da film dođe u kina.

  © Marijana Jakovljević, FILMOVI.hr, 5. listopada 2020.

Piše:

Marijana
Jakovljević

kritike i eseji