Izgon demona

Dokukino Croatia, Zagreb, 16. i 17. travnja 2010.: Pobjednički filmovi 2. ETNOFILm-a, festivala etnografskog filma, Rovinj, 8. – 11. travnja 2010.

 • ETNOFILm, festival etnografskog filma - plakatNa malom platnu Dokukina Croatia održane su projekcije pobjedničkih filmova drugog izdanja rovinjskog ETNOFILm-a, festivala etnografskog filma. Prvi dan prikazan je najbolji studentski film Menstruacija (Chhau) mladog nepalskog redatelja Ramesha Khadke koji prikazuje poteškoće s kojima se tijekom mjesečnice susreću žene sela u nepalskoj provinciji. Dokumentaristička zanimljivost je u tome što se žene nalaze u seocetu udaljenom tri dana hoda od većeg grada. U filmu se osjeća mladenačka razigranost i stvaralačka mašta, i treba priznati zanimljivost teme koju je autor odabrao.

  Talijanski film Cheyenne, trideset godina (Cheyenne, trent'anni) Michele Trentini, tipični je dokumentarac o ženi koja živi u malom mjestu, pomaže ljudima, razmišlja o smislu života, bavi se stočarstvom, govori o svojim snovima i planovima... Možda bi dokumentarac i prikazana osoba bili zanimljivi da takvo što već nismo vidjeli tisuće puta. Nema inovativnosti, duha, a osobito čudi činjenica da je film dobio posebno priznanje u kategoriji autor antropolog/etnolog.
  La fiuma (She River), red. Rossella Schillaci
  Drugi dan prikazan je pobjednički film festivala, tj. najbolji film u kategoriji autor antropolog/etnolog, talijanski film La fiuma (She River) Rosselle Schillaci koji prati mjestašca i životne priče ljudi uz rijeku Po. Autorica predstavlja priče, pjesme, tradiciju, promjene, legende o somovima, ali i tamnu stranu ozloglašene rijeke – zagađenje. Iako je film pobjednički, ne radi se o nekom osobitom djelu, nego prosječnom uratku koji više informira, nego što ima dušu kakvu bi trebao imati dobar dokumentarni film. Informacije su donesene reportažno, a jedino što filmu daje crtu prave dokumentaristike su starije osobe koje kroz smijeh i pjesmu govore o svojim životima.

  U tišinu i nazad: Izgon demona padavice, red. Dalibor Pešić i Bratislav KostićPosljedni prikazani film je U tišinu i nazad: Izgon demona padavice srpskog autorskog dvojca Dalibora Pešića i Bratislava Kostića koji su dobili posebno priznanje za autore antropologe/etnologe. Film donosi priču o obredu liječenja epilepsije (padavice) sa formom obreda prelaza, egzorcističkog izgona demona padavice, zabilježenog u jugoistočnoj Srbiji na području Radan planine. Redatelji su odabrali nesvakidašnju temu te odmah privukli zanimanje. Film je zanimljiv od prve do posljednje minute, a kako se radi o najkraćem nagrađenom filmu, to pokazuje još jednu vrlinu darovitih autora – znaju skratiti film i ne ostaviti suvišne, dosadne dijelove.

  Prikazani pobjednički filmovi ne oduševljavaju, ali nailazimo na moguće mlade nade kao što su Ramesha Khadka i dvojac Pešić i Kostović. Šteta je samo što su nagrade otiišle u ruke redatelja filmova zastarjelog formata i priča bez osobite inovativnosti. Ipak, radost je otići u mali prostor Croatia filma i uživati u prekrasnom filmskom predvorju, udobnim foteljama i nadajmo se uskoro ipak većem platnu.

  © Goran Ribarić, FILMOVI.hr, 19. travnja 2010.
  Cheyenne, trideset godina (Cheyenne, trent anni), red. Michela Trentini

Piše:

Goran
Ribarić

kritike i eseji