Ženske Boye rocka

Prvi pravi ženski zvuk, red. Brankica Drašković

  • Boye - prvi pravi ženski zvuk, red. Brankica DraškovićPobjednik ovogodišnjeg, 4. DORF-a, festivala dokumentarnog rock filma koji je od 4. do 7. ožujka održan istodobno u matičnim Vinkovcima te Rijeci i Zagrebu, Prvi pravi ženski zvuk (Srbija, 78 min, 2009) Brankice Drašković (također i dobitnik Nagrade riječke publike) od prošlog se vikenda nalazi i na kino repertoaru. Biografski glazbeni dokumentarac osvrće se na dvadesetak godina karijere novosadskog novovalnog sastava Boye (1981-1999), isprva isključivo ženskog, kasnije miješanog, no uvijek sa ženama u prvom planu, ali i na kormilu kojim je otpočetka upravljala bubnjarica Biljana Babić, kasnije Vlaisavljević.

    Prvi pravi ženski zvuk ostvaren je u najstandardnijem obličju filmskih radova toga tipa: svježe snimljeni razgovori s članovima grupe, sudionicima i svjedocima (producenti, glazbenici, glazbeni kritičari, pripadnici scene...) izmjenjuju se s arhivskim snimkama, fotografijama i materijalima iz televizijskih emisija, kako Boya na pozornici ili u drugim aktivnostima, tako i onih koje ilustriraju mjesto i vrijeme u kojima se odigravala njihova priča. Primjereno dinamično montiran i zadovoljavajuće bogato istražen, film donekle ocrtava i kontekst glazbeno-društveno-duhovnog okružja tadašnje SFRJ i istih prostora nakon raspada države, odnosno onaj njegov odsječak koji je bio relevantan za djelovanje Boya te pomalo razmišlja o fenomenu ženskih rock sastava.

    Zadatak upoznavanja s Boyama, odnosno dokumentiranog filmskog rekapituliranja lika i djela jedne grupe izvršen je bez zamjerke, no za snažniji dojam nedostaje pomaknutiji kut gledanja ili uočljivija preciznost (sasvim korektne) izvedbe.

    © Janko Heidl, FILMOVI.hr, 15. ožujka 2010.

Piše:

Janko
Heidl

kritike i eseji