Blijedi kolaž dinamičnog života

Gonzo: Život i rad dr. Huntera S. Thompsona (Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson), red. Alex Gibney

  • Gonzo: Život i rad dr. Huntera S. Thompsona (Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson), red. Alex GibneyGonzo: Život i rad dr. Huntera S. Thompsona dokumentarni je film Oscarom (Taxi to the Dark Side) nagrađenog američkog redatelja i producenta Alexa Gibneyja, nevjerojatna istinita životna priča ekscentrika i začetnika gonzo-novinarstva Huntera S. Thompsona. Poznato je da je prema njegovu kultnom romanu Strah i prezir u Las Vegasu snimljen i istoimeni filma s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi.

    Narator Gonza je Johnny Depp, veliki prijatelj pokojnog Thompsona, što filmu daje dozu subjektivnosti koja se pokušava razbiti razgovorima s njegove dvije bivše supruge. Redatelj koristi kako otprije poznate, tako i nepoznate privatne Thompsonove snimke te zanimljive razgovore s njegovim prijateljima, neprijateljima i političarima. Skačući s teme na temu, sa sugovornika na sugovornika, Alex Gibney gradi film kolažnog tipa za koji se ne može reći da se ne gleda sa zanimanjem i pažnjom, ali s filmske strane je pomalo nezanimljiv, upravo zbog dojma redateljeve površnosti, te na trenutke podsjeća na žanr dulje televizijske reportaže. Čini se da nedostaje umjetničke živosti, žara ekscentričnog umjetnika i novinara kakav je bio Hunter S. Thompson, a što se redatelj nije dovoljno potrudio dočarati bilo kojim filmskim ekspresivnim sredstvom.

    Dinamičan život te kompetentni i zanimljivi sugovornici nisu dovoljni za dobar biografski dokumentarni film, jer gledatelj svakako želi vidjeti više od onoga što je redatelj ponudio. Gledljiv film, koji može oduševiti samo obožavatelje lika i djela Huntera S. Thompsona.

    © Goran Ribarić, FILMOVI.hr, 21. veljače 2010.

Piše:

Goran
Ribarić

kritike i eseji