Svjedočenje filmskoj povijesti

60. međunarodni filmski festival u Berlinu: Metropolis, red. Fritz Lang

 • Metropolis, red. Fritz LangMetropolis, red. Fritz Lang
  Ovogodišnji Berlinale ostat će zabilježen po premijeri rekonstruirane i restaurirane integralne verzije jednog od najcitiranijih filmova u filmskoj povijesti, Metropolisa Fritza Langa. Film je, nakon premijere 10. siječnja daleke 1927, pratila nesretna sudbina. Producenti su, zbog ne osobitog odjeka u publike, četiri mjeseca nakon premijere premontirali film skrativši ga gotovo za četvrtinu te ga u srpnju iste godine ponovo plasirali u kina. Revalorizacija Metropolisa i njegovo zauzimanje mjesta koje danas ima u povijesti svjetske kinematografije započela je prije tridesetak godina, a ovom je premijerom doživjela vrhunac. Film je 2001. obnovljen na temelju sačuvane partiture Gottfrieda Huppertza, pri čemu su korišteni tada dostupni filmski materijali sa svih strana svijeta. Ubrzo potom film je prepoznao i priznao UNESCO, uvrstivši ga (kao prvi film) na listu baštine čovječanstva.

  Toj sjajno restauriranoj verziji ipak je nedostajalo više od  pola sata filma koji je, nakon što je u argentinskoj kinoteci u Buenos Aieresu 2008. pronađena teško oštećena no gotovo cjelovita 16mm kopija integralne verzije filma, konačno mogao biti u cijelosti rekonstruiran. Trojica važnijih sporednih likova (radnik 11811, Tin Man i tajnik Josephant) tako su dobila svoje cjelovite priče, a obrisi futurističke melodrame, što Metropolis jednim svojim dijelom bez sumnje jest, postali su jasniji i slikovno kao i na razini ljubavnog trokuta Joh Fredersen-Hel-Rotwang. Jedina scena koja je, kako se sada čini, zauvijek izgubljena, kratka je sekvenca konačnog obračuna Rotwanga i Joha.
  Metropolis, red. Fritz Lang
  Dvije manje fotografije kojima je ilustriran ovaj tekst prikazuju novopronađene dijelove koji kvalitetom slike zaostaju za ostatkom filma, što nažalost nije moglo biti značajnije popravljeno u restauraciji. Scena šminkanja u Rajskom vrtu traje svega nekoliko sekundi, dok je prizor Tin Mana koji čita novine dio donedavno izgubljene scene u kojoj on prati radnika 11811 nakon što je s Frederom Fredersenom zamijenio svoje mjesto i odjeću.

  Prisustvovati 12. veljače 2010. svjetskoj premijeri restaurirane integralne verzije Metropolisa u berlinskoj Friedrichstadtpalast uz pratnju velikog orkestra Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, bilo je svjedočenje filmskoj povijesti.

  © Goran Ivanišević, FILMOVI.hr, 13. veljače 2010.

Piše:


kritike i eseji